Neler yeni

Basketbolda serbest atış yüzdesi ile son çeyrek performansı arasında korelasyon var mı?

Slotday

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar selam,

Bir süredir basketbol maçlarını izlerken dikkatimi çeken bir detay var. Serbest atış isabet oranları yüksek olan takımların son çeyrekte daha rahat kapattıkları maçları fark ettim. Acaba bu sadece benim gözlemim mi yoksa gerçekten istatistiksel bir bağlantı var mı?

Mesela şu an NBA'de Milwaukee Bucks'ın serbest atış yüzdesi %82 civarında ve son çeyrek skoru +8.3 farkla önde. Oysa Atlanta Hawks'ın serbest atış yüzdesi %74 ve son çeyrek skoru -2.1 farkla geride. Tabii tek örnek bu değil ama benzer paternler gözlemliyorum.

• Son çeyrek psikolojik baskı altında serbest atışlar daha mı kritik oluyor?
  • Serbest atış disiplini genel takım disiplininin göstergesi mi?
  • Antrenman kalitesi her iki metriği de etkiliyor olabilir mi?

Bu konuda betvole giriş yaparak farklı platformlarda maç istatistiklerini karşılaştırma imkanı buldum. Özellikle çeyrek bazlı performans analizleri yapan siteler bu tür korelasyonları görmek için oldukça faydalı oluyor.

Euroleague'de de benzer bir durum söz konusu mu? Türkiye liglerinde bu korelasyonu hiç araştıran oldu mu acaba? Özellikle kritik maçlarda serbest atış oranı düşük takımların son dakikalarda nasıl zorlandığını hepimiz görüyoruz.

"Maçlar son çeyrekte kazanılır" sözünün arkasında belki de serbest atış disiplini yatıyor.

Sizce bu iki metrik arasında doğrudan bir ilişki var mı yoksa yanılıyor muyum? Bu konuda detaylı istatistik analizleri yapan kaynak bilen var mı?