Neler yeni

Basketbolda son 2 dakika serbest atış yüzdesi ile playoff başarısı arasında korelasyon var mı?

Slotday

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar selamlar,

Bu sezon NBA ve EuroLeague maçlarını takip ederken ilginç bir pattern fark ettim ve sizin görüşlerinizi merak ediyorum. Özellikle kritik anlardaki performans metrikleri konusunda kafa yoruyorum son zamanlarda.

Konuyu açayım: Maçların son 2 dakikasında atılan serbest atışların başarı yüzdesi ile o takımın playoff performansı arasında anlamlı bir ilişki var mı? Yani mental dayanıklılık ve baskı altında performans gösterme yeteneği, uzun vadeli başarıyı ne kadar etkiliyor?

Gözlemlerim:
  • Denver Nuggets 2023'te son 2 dakika serbest atış %87.3 ile şampiyon oldu
  • Miami Heat aynı dönemde %81.2 ile finale kaldı ama kazanamadı
  • Lakers'ın 2020 şampiyonluğunda bu oran %89.1'di

Tabii bunlar sadece birkaç örnek. Daha geniş bir veri seti lazım kesin bir şey söylemek için. betasus giriş yaparak farklı platformlardaki istatistiksel verileri de inceliyorum ama henüz net bir sonuca varamadım.

"Pressure is a privilege" - Billie Jean King

Bu söz aklıma geliyor sürekli. Gerçekten de baskı altında performans gösterebilmek bir ayrıcalık mı, yoksa öğrenilebilir bir beceri mi?

Sizce bu metrik playoff başarısını tahmin etmek için güvenilir bir gösterge olabilir mi? Yoksa çok fazla değişken mi var (hakem kararları, ev sahibi avantajı, sakatlıklar vs.)?

Özellikle şunu merak ediyorum: EuroLeague'de bu oran NBA'den farklı mı? Avrupa basketbolunun daha taktiksel yapısı bu istatistiği nasıl etkiliyor?

Veriye dayalı analiz yapan varsa çok memnun olurum yorumlarınızı okumaya. İstatistiksel yaklaşımlarınızı paylaşın!