Neler yeni

Voleybolda ilk set kaybeden takımların maçı çevirme oranı hangi ligde daha yüksek?

Slotday

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar voleybol istatistikleri üzerine bir araştırma yapıyorum ve ilginç bir soru takıldı aklıma.

Bildiğiniz gibi voleyboldaki momentum faktörü çok kritik. Özellikle ilk seti kaybeden takımların psikolojisi ve maçı çevirme şansları hep tartışma konusu olmuştur. Peki bu durum farklı liglerde nasıl değişiyor?

• Türkiye Sultanlar Ligi'nde ilk seti kaybedip maçı kazanan takım oranı
  • İtalya Serie A1'de aynı istatistik
  • Polonya PlusLiga'da bu durum
  • CEV Şampiyonlar Ligi'ndeki farklılıklar

Bu konuda detaylı istatistikler bulmak gerçekten zor. Geçenlerde betasus gibi platformlarda maç analizlerine bakarken dikkatimi çekti - bazı takımlar ilk set dezavantajından sonra inanılmaz geri dönüşler yapabiliyor.

Özellikle merak ettiğim noktalar:

Takımların tecrübe seviyesi bu durumu etkiliyor mu? Genç kadrolarda panik faktörü daha mı fazla? Antrenör değişikliği stratejisi hangi takımlarda daha etkili?

Bir de şöyle düşündüm: belki de ligdeki genel rekabet seviyesi bunu etkiliyordur. Çok dengeli liglerde ilk set avantajı daha mı belirleyici oluyor?

İtalyan liginde izlediğim maçlarda teknik mola stratejilerinin çok farklı kullanıldığını gözlemledim. Antrenörler ilk seti kaybettikten sonra ikinci sette rotasyon değişikliğine gidiyorlar.

Sizin bu konuda gözlemleriniz var mı? Hangi takımlar veya hangi ligler comeback konusunda daha başarılı? İstatistiksel bir kaynak bilen var mı?

Özellikle son 2-3 sezon verisi olan varsa çok işime yarar. Teşekkürler şimdiden!